Vrtnarije

Po dopustu in dolgih šihtih je prav fino malo brkljati po vrtu. Tako na izi, urbano vrtrnarjenje je to.

Pa še fajn telovadba je. Kar fajn se našvicaš, ko čepiš ob gredicah in podtikaš sadike solate, pa to. Malo žalujem za grahom, ki je najbolj obrodil ravno v času dopusta in sem ga tako ravno zamudila. Nič hudega, sem posejala novega in bo kmalu.

Baziliko mi žre ena reč, tardeča je šla pa že v cvet.

Paprika ima lušne seksi cvetke.

Tudi pridelek je že; vsak dan kar čez noč zrastejo po dve ali tri hrustljave in okusne debeluhinje.

Kumare niso glih ukrivljene po evropskih direktivah, pa kdo bi se sekiral. Nisem se pa še odločila ali jih bom mogoče vlagala (potem cela bajta smrdi po kisu) ali bi jih mogoče raje pustila, da zrastejo in so za v solato. V kakšnih krompirjih ali juhah jih pa domači ne marajo jest in jih nosim sodelavcem.

Rabarbari, ena lanska, ena letošnja, sta se lepo prijeli in septembra bo prva žetev. Stebla bodo šla za rabarbarino pito in marmelado. Njami.

Iz mete sem že skuhala eno rundo osvežilnega soka, druga runda pa je šla na sušenje za čaj. Nekam pehtovsko sem se počutila, samo še firtah mi manjka.

Tudi brstični ohrovt mi žre ena reč. Raste pa kot utrgan, pozimi bo pa šele za jest.

Rdečo peso že “žanjem”. Prej je nisem nikoli marala, sploh ne tiste vložene, šolske, s kumino. Zdaj pa jo zelo rada jem, ta domača z vrta je mehka in hrustljava, nič lesena in trda, zelo nežnega okusa.

Solata je šla med dopustom vsa v cvet. Zato sem včeraj na tržnici nabavila nekaj komadov, da pridemo do solate malo po bližnjici in hitreje. Nekaj pa sem jo na novo posejala.

Čiliji so še čisto majčkeni, pečejo pa že k svina. Ampak res k svina! Kar mi je všeč :-)

Bučke so čisto podivjane. Mislim, ne morem jim rečt bučke, to so bučone. Vsak dan najdem kakšno res ogromno. Včeraj sem naredila bučno juho, je zelo simpl: na olivcu popražiš majhno mlado nasekljano čebulco in česen, da zadiši. Vržeš v lonec nakockane bučke, popražiš na hitro in dodaš že zelenjavno jušno osnovo (ali uno vege kocko) in malo pokuhaš. Postrežeš z malo kisle smetane in krušnimi krutoni (popečenimi krušnimi kockami, pokapanimi z olivcem, odišavljenimi s česnom in peteršiljem). Matr je bila dobra.

Paradajz je še zelen. Dva meseca smo imeli okoli hiše odre, ko smo prenavljali, pa so bili preveč v senci (pod odri). Tudi tanizek stročji fižol je malo počasen, ampak za v kakšno solato je že. Krompirčke pa kar random sem in tja izkopljen, babi pravi, da so se kar sami posadili. No, tole je današnja “let’na”, za v pisker. Še gruntam ali bo juhca ali bi popekla.

Tamaldva mulca sta rada zraven, naredila sta si svoj arboretum pod borom. Najlepše pa je, ko gre tamala na gredo, izpuli korenček in ga gloda kot zajček.

Tags: , , , , , , , ,

5 komentarjev na “Vrtnarije”

 1. siničica pravi:

  Baziliko mi je napadel polž. Sem mislila, da se dragi heca, ko je rekel, da je slinar kriv za obgrižene listke, pa sem nato nekega jutra našla še neposušeno slino na listkih … hm. Korenčka pri nas nimamo. Pojedel voluhar, ki si je naredil domovanje čisto pod sladkimi korenčki in se z njimi basal do neskončnosti. Ko smo ga končno ujeli, je bil 2krat večji kot so običajno – mu je pasal korenček, vidim … samo mi smo ostali brez.
  Čakam na repo, da jo bomo kisali, se je že pokazala iz zemljice, kitajsko zelje prav tako na sveže poganja korenince v zemljo, fižola in bučk, kumar in graha pa imamo na tone :) paradižnik je kljub soncu še zelen, po moje niso bili krivi samo odri, dejansko zamuja tudi pri nas. Ga je pa toliko, da sem morala podpreti veje, da se ne polomijo pod težo.
  Biti krtek je zakon! :)

 2. PF pravi:

  Ej, moja mama je letos naredila metin sirup. Po preverjeni recepturi. Odličen je bil. A je čez en mesec – splesnel!! Kako je to mogoče??

 3. Karmen pravi:

  Siničica, tudi na tvojem vrtu se dogaja. Sreminjamo se v prave agrOkulturke :-)

  PF, meni se je lani tudi ena runda sirupa pokvarila. Ko sem malo debatirala s prijateljem, ki obvlada tele kuharije, je rekel, da je nujno treba dat noter citronko in potem da je ok.

 4. Kitty pravi:

  Paradižnik je tudi pri nas še vedno pretežno zelen, komaj za dve mali solatki ga je dozorelo, pa tudi sicer se spomnim od lani in predlani, da smo se v njem začeli utapljati šele v zadnjem tednu julija.
  Meni je prvi metin sirup s citronko lepo uspel, drugega sem pa, naravno FTW, naredila z limoninim sokom in je ratal moten – zato imam odprtega v hladilniku. Naslednjič samo citronka, častna.
  Bazilika se ti bo bolj razrasla, če boš z nje redno odščipavala cvetke – bo grmička dovolj še za kakšen fin pesto :)
  Na brstičnem se pasejo gosenice, iz katerih potem zrasejo belinčki (hence, kapusov belin, sem rabla par let vrtnarjenja, da sem povezala ime, jeez!)
  Fižol (za stročjega, ta ozkega) smo mi letos sadili (ok, no, Slovon ga je, priznam) že četrtič, pa sploh je rekel, da bo na vsako izpraznjeno gredo fliknil še par grmičkov, da se zemlja izboljša, prve 2x pa praktično ni vzklil.
  Korenje sva pa 2x sejala in pravi, da še zmeraj pretežno nič ni … šmrc …

 5. Karmen pravi:

  Kitty, hvala za tvoje vrtnarske izkušnje. Danes popoldan bom prec poščipala cvetove z bazilike :-)

  Živali sicer ne preganjam z vrta (vsako bitje je tam z nekim namenom), samo sem in tja kakšnega polža odnesem na rob travnika. Zaenkrat je dost’ za vse :-)


Get Adobe Flash player