tipoRenesansa

Danes je štiri leta, kar čačkam po tej virtualni beležnici. In danes sem si podarila prost dan. Ne zaradi bložne obletnice kjepa – ampak zase, kar tako. S fotoaparatom v roki sem se potepla v Ljubljano, zavila na razstavo Jelke Reichmanove in si šla ogledat tipoRenesanso.

tipo15

Moje navdušenje nad črkami in tiskom sega že v moja mlada leta. Eh, pustimo dobrega starega Bevka in povejmo direktno: še kot mulke in mulci smo se radi potepli k Domžalski tiskarni. Zadaj za staro knjižnico je bila. Tam je vedno tako čudovito dišalo. Tiskarski stroji so ropotali in preše so pihale. Mojstri tiskarji so nam radi dajali ostanke odrezkov papirjev koledarjev in zbornikov, iz katerih smo potem šivali in lepili svoje blokce in se šli mladoletne dizajnerje.

tipo21

No, potem sem na Fejstbuki opazila obvestilo o dogodku, kot uvod v Festival črk (ki se bo pričel julija). Potem sem v Sobotni prilogi Dela prebirala še zapiske Marka Drpića in seveda sem morala, moooorala it pogledat.

tiporenesansa2

Lepo je bilo odpirati in kukati v skrivnostne stare predale (mogoče veš od kod prihaja izraz uppercase?), s previdnim  strahospoštovanjem (da ne bi kaj stresla) sem odpirala predale (vedno odpri spodnjega na polovico, potem šele zgornjega, ker svinec je hudo težak).

tipo19

Dotikala sem se svinčenih, lesenih in plastičnih črk, preučevala prešo in skozi objektiv fotoaparata številne drobne male stvarčice, nekaterim niti nisem vedela imena in funkcije. Ta dva mojstra bi lahko poslušala ure in ure, če se mi ne bi že mudilo domov in po malo v vrtec.

tiporenesansa1

Marko je zelo komunikativen, odprt in iskriv sogovornik. Vedno mi je lepo srečati ljudi, ki delajo nekaj, kar jim je res v veselje. To se prav čuti. Pogovarjala sva se od zgodovine in osnov tiska, o spletni tipografiji, o linotypeu, pa zakaj je o malo nižji od i-ja, pa vse tja do Ikeiine nesrečne Verdane.

tipo20

Naj naprej raje govorijo slike črk, kot črke same. Tebi pa priporočam obisk. Veliko zanimivega in novega se boš naučil/a!

Če pa kdo pozna kakšnega mojstra tiskarja ali se vam kje v kakšni delavnici valja kaj tiskarskega, kar vam samo jemlje prostor in se nabira prah – Marko bo zelo vesel!

Zdaj pa naj vladajo samo še črke:

tipo18

tipo17

tipo16

tipo14

tipo13

tipo12

tipo11

tipo10

tipo9

tipo8

tipo7

tipo6

tipo5

tipo3

tipo4

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

7 komentarjev na “tipoRenesansa”

 1. maša pravi:

  zelo zanimivo. pa čestitke za četrto obletnico!

 2. Topsy pravi:

  Čestitke za četrto obletnico, pa tisto drugo dvoštevilčno tudi.

 3. Karmen pravi:

  Maša in Topsy, hvala :-)

 4. Tomaz Z. pravi:

  Vsecno, vsecno. Kje pa je tole? :)

 5. Karmen pravi:

  V Kresiji, pri Tromostovju.

 6. Tomaz Z. pravi:

  Hehe, skoraj 100% sem, da je tista FAG odtisovalnica z moje srednje sole. ;D Bom vprasal v sredo. ^^

 7. Tomaz Z. pravi:

  Jap, za tisto odtisovalnico se je izkazalo, da je nekoc prebivala v kleti SCTP-ja, kasneje pa 10 let nabirala prah na ALU. :D I love being right!


Get Adobe Flash player